Συμπτώματα από την εμφάνιση των δοντιών
Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα;
- Το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα.
- Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει.
- Μην ανησυχήσετε αν το μωρό σας αργήσει ή βγάλει πιο νωρίς δοντάκια. Αν όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.
Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω το μωρό μου όταν βγάζει δοντάκια;
Συνήθως όταν εμφανίζονται τα πρώτα τους δόντια υπάρχει μία γκρίνια και ανησυχία, μεγάλη ποσότητα σάλιου, ενώ τα ούλα είναι κόκκινα και διογκωμένα. Ίσως παρουσιάσει ανησυχία στον ύπνο ή αλλαγή στις συνήθειες διατροφής. Γενικά όμως τα συμπτώματα πού σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών είναι ήπια. Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο, που δε σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του.
Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια πού είναι κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό. Ακόμη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί μπορεί να το ανακουφίσει. Μην προμηθευτείτε ειδικές αλοιφές και κρέμες για να ανακουφίσετε το μωρό σας. Η ανατολή των δοντιών είναι φυσιολογική διαδικασία και η ανακούφιση του μωρού πρέπει να γίνει απλά χωρίς καμία φαρμακευτική παρέμβαση.
Η Πιπίλα και ο θηλασμός του δακτύλου
Πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα;
Τα βρέφη έχουν έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού, το οποίο ικανοποιεί την ανάγκη της διατροφής και προσφέρει ευχαρίστηση και ασφάλεια.
Η πιπίλα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού και δεν θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί τα μωρά καταφεύγουν στο πιπίλισμα του δακτύλου ο οποίος διακόπτεται πιο δύσκολα και έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη των γνάθων.
Πότε πρέπει να σταματήσει η χρησιμοποίηση της πιπίλας ;
Πριν την ηλικία των 4 ετών. Αν το πιπίλισμα της πιπίλας ή του δακτύλου σταματήσει στην ηλικία αυτή τότε η θέση των δοντιών ή των γνάθων θα διορθωθούν από μόνες τους με το χρόνο. Αν η συνήθεια αυτή παραταθεί μετά το 4ο έτος, όπως συμβαίνει με το θηλασμό του δακτύλου, τότε η επιδιόρθωσή τους είναι δύσκολη και χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία.
Πώς να αντιμετωπίσω το παιδί μου που θηλάζει το δάχτυλό του ή την πιπίλα;
Είναι δύσκολο να πείσετε ένα παιδί να αποχωριστεί την πιπίλα ή το πιπίλισμα του δακτύλου. Για τα παιδιά είναι η ασφάλεια και κάποιες φορές και η παρηγοριά τους, το νανούρισμα τους και γενικά αποκομίζουν μία θαλπωρή όταν πιπιλίζουν. Μην πιέσετε το παιδί και μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Συζητήστε πρώτα μαζί του και επιβραβεύστε τις προσπάθειες του! Η απότομη διακοπή της πιπίλας μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο πιπίλισμα του δακτύλου το οποίο διακόπτεται πιο δύσκολα.
Μερικές συμβουλές είναι οι ακόλουθες:
- Μην προσπαθήσετε να κόψετε τη συνήθεια όταν το παιδί είναι ήδη πιεσμένο π.χ. όταν ξεκινήσει το σχολείο, αλλά όταν και εσείς και το παιδί είστε ξεκούραστοι (π.χ. οικογενειακές διακοπές).
- Επιβραβεύστε το παιδί όταν δεν βάζει το δάχτυλο στο στόμα ή δεν χρησιμοποιεί πιπίλα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο και κάθε βράδυ ή μεσημέρι που το παιδί δεν βάζει την πιπίλα να παίρνει ένα αυτοκόλλητο! Ορίστε εσείς στα πόσα αυτοκόλλητα θα έχει ένα δώρο για παράδειγμα μία βόλτα στο πάρκο ή στη θάλασσα!
- Μην το μαλώνετε όταν υποκύπτει στην αδυναμία του.
- Υπάρχουν ειδικά βερνίκια με πικρή γεύση ή μπορείτε να τυλίξετε το δάχτυλο με επίδεσμο. Συνήθως όμως οι τεχνικές αυτές αποτυγχάνουν και γι’αυτό δεν συστήνονται.
Πώς πρέπει να είναι μία σωστή πιπίλα;
- Να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού.
- Η θηλή πρέπει να είναι μαλακή με λεπτό και ευλύγιστο αυχένα. Δεν έχει σημασία αν είναι από σιλικόνη ή καουτσούκ. Συνήθως τα παιδιά επιλέγουν τα ίδια ποια προτιμούν.
- Το σχήμα της πρέπει να είναι ανατομικά συμμετρικό, για να είναι πάντα σωστά τοποθετημένη στο στόμα του μωρού. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πιπίλες με ορθοδοντικό σχήμα, οι οποίες δεν έχει σαφώς αποδειχθεί ότι υπερτερούν σε σχέση με τις άλλες πιπίλες.
- Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καμπυλότητα για να εφαρμόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και μεγάλες τρύπες αερισμού, ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα γύρω από τα χείλη.
- Απαγορεύεται να στηρίζεται την κορδέλα γύρω από το λαιμό του μωρού γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού.
Το Μπιμπερό
Πότε μπορώ να σταματήσω τη χρήση του μπιμπερό;
Όταν το παιδί μπορεί να κάθεται μόνο του, πρέπει να αρχίσει να πίνει τα υγρά από ειδικό ποτήρι με στόμιο. Γενικά, στόχος σας πρέπει να είναι το παιδί να έχει σταματήσει τη χρήση του μπιμπερό μέχρι το 12ο μήνα.
Πώς μπορώ να το επιτύχω;
Από μικρή ηλικία κρατήστε εσείς το μπιμπερό όταν ταΐζετε το μωρό, ώστε να ξέρει ότι το μπιμπερό ελέγχεται από εσάς και προορίζεται μόνο για τη θρέψη του.
Υπάρχουν τρεις μέθοδοι που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διακοπή της συνήθειας του μπιμπερό:
- Ο πιο ριζικός τρόπος είναι να πεταχτεί το μπιμπερό στα σκουπίδια μετά τους 12 μήνες.
- Μπορείτε επίσης να αραιώνεται σταδιακά το γάλα με νερό, έτσι ώστε σε δύο εβδομάδες το περιεχόμενο του μπουκαλιού να είναι πλέον σκέτο νερό, και το παιδί να αναζητά πλέον το γάλα στο ποτηράκι του.
- Ένας τρίτος τρόπος είναι να μειώνεται καθημερινά η ποσότητα του γάλακτος μέχρι να σταματήσει η συνήθεια.
Η έγκαιρη διακοπή του μπιμπερό θα οδηγήσει το παιδί σταδιακά στη χρήση ποτηριού με στόμιο και μετά χωρίς, το οποίο είναι το πλέον επιθυμητό.