Το παιδί μου έχει πονόδοντο ή/και έχει πρηστεί!

Όταν το παιδί παραπονιέται για πόνο συνήθως στα παιδικά δόντια είναι ορατή και κάποια τρύπα λόγω τερηδόνας. Στις περιπτώσεις αυτές ο πόνος προέρχεται γιατί τα μικρόβια της τερηδόνας έχουν προσβάλλει τον πολφό (νεύρο) του δοντιού ή γιατί έχουν παγιδευτεί τροφές ανάμεσα στα ούλα και το παιδί το αντιλαμβάνεται ως πόνο.

Βουρτσίστε τα δόντια του παιδιού με χλιαρό νερό και αφαιρέστε τα υπολείμματα τροφής που μπορεί να έχουν μείνει ανάμεσα στα δόντια χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα. Επικοινωνήστε με τον παιδοδοντίατρο, προκειμένου να του χορηγήσετε ένα ήπιο αναλγητικό (Depon) ή αντιβίωση (Amoxil, Augmentin). Μην χορηγείται φάρμακα στο παιδί χωρίς τη γνώμη του παιδοδοντιάτρου!

Το παιδί μου δάγκωσε το χείλος/μάγουλο μετά από οδοντιατρική θεραπεία!

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που δέχονται πρώτη φορά αναισθησία (μούδιασμα) εξερευνώντας την περιοχή έχουν την τάση να ρουφάνε και να δαγκώνουν –ακόμη και ασυναίσθητα- το μάγουλο, τη γλώσσα ή το χείλος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ασκείστε πίεση στην περιοχή με μια καθαρή γάζα για λίγα λεπτά, τοποθετήστε πάγο στην τραυματισμένη περιοχή ή χορηγείστε ένα παυσίπονο, αφού πρώτα επικοινωνήσετε με τον παιδοδοντίατρο. Συνήθως η εικόνα είναι εξαιρετικά θορυβώδης, όμως στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σε 2-3 μέρες η πληγή εξαφανίζεται.

Το παιδί μου έχει αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού!

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή αιμορραγία. Συνήθως προκαλείται από το ίδιο το παιδί το οποίο ερεθίζει την περιοχή με το χέρι του ή να ρουφάει με τη γλώσσα το τραύμα. Τοποθετήστε την καθαρή γάζα που σας δώσαμε στο ιατρείο μετά την εξαγωγή στην πληγή και ασκήστε πίεση για 5-10 λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδοδοντίατρο.

Έσπασε το σύρμα από το ορθοδοντικό μηχάνημα που φοράει το παιδί μου!

Καλύψτε το τμήμα που προεξέχει με κερί, βαμβάκι ή τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Αν το συρμάτινο κομμάτι έχει μπει στα ούλα ή το μάγουλο επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδοδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό και μην προσπαθήσετε να το μετακινήσετε.

Το παιδί έπεσε και έσπασε/έχασε το δόντι του!

  • Κρατήστε τη ψυχραιμία σας και ηρεμήστε το παιδί. Αφήστε κάποιον πιο ήρεμο να δώσει τις πρώτες βοήθειες.
  • Αν το παιδί νιώθει να ζαλίζεται, να έχει τάση προς έμετο ή λιποθυμία πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
  • Αν το σημείο που έπεσε το παιδί ήταν βρώμικο περιβάλλον π.χ. λασπόνερα και όχι πλακάκι σπιτιού ή άσφαλτος, ελέγξτε αν ο εμβολιασμός κατά του τετάνου ισχύει, ειδάλλως απευθυνθείτε σε κάποιο νοσοκομείο για επανάληψη του αντιτετανικού ορού.
  • Αν υπάρχουν εκδορές ή οίδημα (πρήξιμο) στο πρόσωπο του παιδιού, τοποθετήστε παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια επικοινωνήστε με τον παιδοδοντίατρό σας.

Αν πρόκειται για νεογιλό (παιδικό) δόντι, Μην κάνετε τίποτα ακόμη και σε περίπτωση που το δόντι βγει τελείως από το στόμα! Ηρεμήστε το παιδί, καθαρίστε το από τυχόν αίμα και βρωμιές και επισκεφθείτε αμέσως τον παιδοδοντίατρο ή το νοσοκομείο αν συνυπάρχουν και άλλοι τραυματισμοί!

Αν πρόκειται για μόνιμο δόντι!

Ηρεμήστε και καθαρίστε το παιδί!

Αν έχει σπάσει κάποιο κομμάτι από το δόντι, προσπαθήστε να βρείτε το κομμάτι (ή αφήστε κάποιον να ψάξει), βάλτε το σε γάλα, νερό ή ακόμη και στο στόμα σας αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο υγρό μέσο και πηγαίνετε στην παιδοδοντίατρο!

Αν βγει όλο το δόντι από το στόμα ακολουθήστε τα εξής:

  • Βρείτε το δόντι.
  • Πιάστε το από το κομμάτι που φαίνεται στο στόμα, ΠΟΤΕ από τη ρίζα.
  • Ξεπλύνετε το με κρύο γάλα ή φυσιολογικό ορό ή νερό ΧΩΡΙΣ να τρίψετε τη ρίζα. Βάλτε το στο στόμα του παιδιού αμέσως κ δώστε του να δαγκώσει μία γάζα ή βαμβάκι. Μέχρι να φτάσετε στην παιδοδοντίατρο, ζητήστε από το παιδί να δαγκώνει τη γάζα απαλά. Αν δεν μπορείτε να βάλετε το δόντι πίσω στη θέση του, ζητείστε από κάποιον πιο ψύχραιμο να το κάνει. Αν και πάλι δεν γίνεται επισκεφτείτε τον παιδοδοντίατρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα (μέσα στο επόμενο μισάωρο ιδανικά)! Προσοχή!! Το δόντι να βρίσκεται μέσα σε κρύο γάλα, φυσιολογικό ορό, σάλιο ή νερό κατά τη διάρκεια που έρχεστε στο οδοντιατρείο!

Το φυλλάδιο της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας με οδηγίες σε περίπτωση τραυματισμού δοντιού:

Πρώτες Βοήθειες - Τραυματισμός Δοντιού

Πρώτες Βοήθειες – Τραυματισμός Δοντιού

Κλείστε Ραντεβού Online!

My Tooth Land | Παιδοδοντιατρική κλινική | Τσιάντου Δήμητρα & συνεργάτες | Αγ. Αθανασίου 2 με Μ. Αλεξάνδρου 69, Εύοσμος Θεσσαλονίκης | Τηλ.: 2314012192, Κιν: 6971553972, Email: info@mytoothland.gr | © Copyright 2013 mytoothland.gr. All Rights Reserved. | Website by gts Workshop.