Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες, αλλά αποτελούν ομάδα ασθενών με διαφορετικότητα στην ηλικία και τη συναισθηματική ωρίμανση, και για το λόγο αυτό η ειδικότητα της Παιδοδοντιατρικής στο χώρο της Οδοντιατρικής είναι εξίσου επιβεβλημένη όσο η ειδικότητα της Παιδιατρικής στο χώρο της Ιατρικής.

Μια σχέση εμπιστοσύνης..

  • Σκοπός μας είναι η αρμονική συνεργασία με το παιδί!
  • Χρησιμοποιούμε γλώσσα ανάλογη πάντα με την ηλικία του παιδιού και την πνευματική και συναισθηματική του ωριμότητα.
  • Εξηγούμε και δείχνουμε τα πάντα στο παιδί, προτού προχωρήσουμε στην εφαρμογή των διαφόρων εργασιών.
  • Δε λέμε ποτέ ψέματα στο παιδί! Μπορεί όμως να αποκρύψουμε κάποια πράγματα ή να τους δώσουμε άλλα ονόματα.
  • Πάντα επιβραβεύουμε το παιδί όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη! Ένα μικρό δώρο είναι αρκετό για να αποδείξουμε και εμπράκτως στο παιδί ότι ήταν ένας πολύ καλός ασθενής που βοήθησε πολύ την παιδοδοντίατρο!

Γιατί πρέπει να πάω το παιδί στον παιδοδοντίατρο;

Ο Παιδοδοντίατρος είναι ο εξειδικευμένος οδοντίατρος για παιδιά! Είναι για τη στοματική υγεία ότι και ο παιδίατρος για την γενική υγεία. Έχει μετεκπαιδευθεί για 3 χρόνια σε προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική και έχει λάβει εξειδικευμένες γνώσεις για την οδοντιατρική αντιμετώπιση:

  • Παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση
  • Ατόμων με αναπηρία
  • Παιδιών με οδοντιατρική φοβία ή αυξημένο άγχος και φόβο για τον οδοντίατρο
  • Παιδιών με ιατρικά προβλήματα (διαβήτη, καρδιοπάθειες, επιληψία, σχιστία χείλους/υπερώας, αιμορραγικές νόσους, λευχαιμία, κυστική ίνωση κτλ)
  • Παιδιών με ιατρικά σύνδρομα (Down, αυτισμός, Asperger, Williams, PraderWilli, Apert, Crouzon κτλ)

Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη;

Η πρώτη επίσκεψη γίνεται περίπου στον πρώτο χρόνο ζωής και περιλαμβάνει την αξιολόγηση της οδοντικής ανάπτυξης του παιδιού, και την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη διάπλαση και την ανατολή των δοντιών, τη σωστή στοματική υγιεινή, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται η τερηδόνα και η ουλίτιδα και πώς μπορούμε να την προλάβουμε! Επίσης στη σωστή χρήση του μπιμπερό και της πιπίλας και τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών. Ο επόμενος έλεγχος πρέπει να γίνει στα 2,5 με 3 έτη ζωής οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η νεογιλή οδοντοφυΐα και θα προσαρμοστεί η στοματική υγιεινή, ενώ από την ηλικία των 3,5-4 ετών θα ξεκινήσει η πρώτη φθορίωση και θα μπει το παιδί σε πρόγραμμα επανελέγχων ώστε να προληφθούν όλες οι νόσοι του στόματος. Η πρόληψη είναι η καλύτερη επένδυση.

Μπορώ να μείνω μαζί με το παιδί μου την ώρα της εξέτασης;

Βέβαια, αρκεί να είστε σιωπηλοί παρατηρητές! Το παιδί δεν μπορεί να μοιράζει τη προσοχή του ανάμεσα σε δύο άτομα! Είναι σημαντικό να ακολουθεί τις οδηγίες της παιδοδοντιάτρου! Στο ιατρείο μας προτιμούμε ο γονέας να μένει στο χώρο ώστε το παιδί να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο γονιός κάθεται κοντά του σε ένα καρεκλάκι αν το παιδάκι είναι μικρό, ή πιο μακριά σε παιδιά μεγαλύτερα. Όταν πρόκειται να εξετάσουμε μωρό, ο γονέας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς κρατάει το μωρό στην αγκαλιά του αντικριστά από την παιδοδοντίατρο (θέση γόνατο με γόνατο) ώστε να εξετάσει τα δόντια του παιδιού.

Πώς εξετάζετε ένα τόσο μικρό παιδί;

Φιλοσοφία μας είναι η πρώτη επίσκεψη να είναι σύντομη, ευχάριστη και το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο του ιατρείου! Ο παιδοδοντίατρος προσαρμόζει με βάση τις εξειδικευμένες γνώσεις της εξελικτικής ψυχολογίας που διαθέτει την εξέταση στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία, τη συναισθηματική ωριμότητα και την ιδιοσυγκρασία τους!

Τι να πω στο παιδί μου πριν την πρώτη επίσκεψη;

Ενημερώστε το παιδί σας ότι θα επισκεφθείτε τον οδοντίατρο! Μην του το κρύψετε! Πείτε του με απλά λόγια και μπόλικο ενθουσιασμό ότι θα πάμε να μετρήσουμε τα δόντια και να δει η οδοντίατρος αν είναι καθαρά! Μπορείτε να διαβάσετε παραμύθια και βιβλία σχετικά με τον οδοντίατρο (πχ Δόνα η Τερηδόνα του Ε . Τριβιζά ή το Πηγαίνω στον Οδοντίατρο, εκδ. Σαββάλα)

Δέχεστε μεγαλύτερα παιδιά σε ηλικία, για παράδειγμα εφήβους;

Στο ιατρείο μας αναλαμβάνουμε τη φροντίδα των παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση (18 ετών), οπότε και ολοκληρώνεται πλήρως η σκελετική και οδοντική ανάπτυξη του παιδιού. Δεχόμαστε ασθενείς με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πότε εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια στο στόμα;

Πότε εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια στο στόμα;

Πότε εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια στο στόμα;
Πηγή: Βουρτσίζω πρωί και βράδυ / Aim / Φυλλάδιο για γονείς.

Στην ηλικία των 6 ετών! Πρώτα εμφανίζονται οι πρώτοι γομφίοι (ανατέλλουν πίσω από τα νεογιλά δόντια, χωρίς να γίνεται η αντικατάσταση κανενός παιδικού δοντιού) και οι κάτω κεντρικοί τομείς (κοπτήρες). Μέχρι την ηλικία περίπου των 12-13 ετών το παιδί θα αλλάζει σταδιακά και τα 20 νεογιλά του δόντια. Συνήθως τα τελευταία παιδικά δόντια που αλλάζουν είναι οι άνω κυνόδοντες. Στην ηλικία των 18 ετών περίπου ή και αργότερα θα εμφανιστούν στο στόμα (αν υπάρχουν ή αν χωρούν) και οι 4 φρονιμίτες ένας σε κάθε πλευρά.

Εμφανίστηκαν τα κάτω μπροστινά δοντάκια αλλά δεν έχουν πέσει ακόμη τα παιδικά!

Είναι πολύ συχνό να εμφανίζονται στο στόμα οι κάτω κοπτήρες χωρίς να έχουν πέσει τα παιδικά! Αν το παιδικό δόντι δεν έχει έντονη κινητικότητα ή αν το παιδί δεν καταφέρει να το βγάλει μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες (δεν πρέπει το μόνιμο δόντι να ξεπεράσει σε ύψος το ύψος του παιδικού δοντιού) τότε η παιδοδοντίατρος θα βοηθήσει με την εξαγωγή του παιδικού δοντιού!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Αν το μόνιμο δόντι που εμφανιστεί στο στόμα είναι κάποιο από τα μπροστινά πάνω δόντια ή κάποιος γομφίος (τραπεζίτης) τότε η εξαγωγή του νεογιλού θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να έρθει το δοντάκι στη σωστή θέση αυτόματα, χωρίς ορθοδοντική παρέμβαση.

Κλείστε Ραντεβού Online!

My Tooth Land | Παιδοδοντιατρική κλινική | Τσιάντου Δήμητρα & συνεργάτες | Αγ. Αθανασίου 2 με Μ. Αλεξάνδρου 69, Εύοσμος Θεσσαλονίκης | Τηλ.: 2314012192, Κιν: 6971553972, Email: info@mytoothland.gr | © Copyright 2013 mytoothland.gr. All Rights Reserved. | Website by gts Workshop.