1. Παιδιά που δεν συνεργάζονται στον οδοντίατρο

Τι γίνεται αν το παιδί μου δεν συνεργαστεί στο ιατρείο;

Εάν ακόμη και μετά τις τεχνικές διαμόρφωσης της συμπεριφοράς του ασθενή, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η οδοντιατρική θεραπεία, τότε οδηγούμαστε σε φαρμακευτική αντιμετώπιση του παιδιού. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη θεραπεία του παιδιού υπό καταστολή με αέριο ή με γενική αναισθησία. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία μπορεί να χορηγηθεί γενική αναισθησία ή καταστολή σε νοσοκομειακό περιβάλλον (δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο). Η γενική αναισθησία συνήθως προτείνεται σε πολύ μικρά παιδιά (κάτω των 4 ετών) ή μη συνεργάσιμα παιδιά κάθε ηλικίας, σε παιδιά με αυτισμό και άτομα με αναπηρία και σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

2. Παιδιά με αυτισμό

Το παιδί μου έχει αυτισμό. Πότε πρέπει να επισκεφθεί τον οδοντίατρο;

Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη στα παιδιά με αυτισμό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορεί σχεδόν 100% να προληφθεί, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά με αυτισμό να επισκεφθούν τον οδοντίατρο από τη στιγμή που τεθεί η διάγνωση. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, σταδιακά το παιδί να απευαισθητοποιείται και να νιώθει άνετα στο χώρο του οδοντιατρείου και να ακολουθεί το πρόγραμμα φθορίωσης και καθαρισμού των δοντιών.

Η πλειοψηφία των παιδιών με αυτισμό που προσέρχονται με πόνο στον οδοντίατρο, οδηγούνται σε γενική αναισθησία γιατί οι θεραπευτικές ανάγκες είναι μεγάλες και δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν σε ένα παιδί με αυτισμό που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με τον οδοντίατρο.

Πρέπει γονείς και οδοντίατροι να συμβάλλουμε στην καλή στοματική υγεία των παιδιών με αυτισμό! Είναι σίγουρο ότι μπορούμε!

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί με αυτισμό για την επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Το παιδί με αυτισμό νιώθει πολύ πιο άνετα σε οικείο χώρο. Δείξτε του λοιπόν φωτογραφίες του ιατρείου και κατεβάστε το ειδικό φυλλάδιο για μια πρώτη γνωριμία με τη γιατρό και το ιατρείο.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μας ενημερώσετε ποια ώρα της ημέρας είναι το παιδί πιο ήρεμο, αν τον ενοχλεί ο φωτισμός, η πολυκοσμία, τα μπαλόνια κ.α.

Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τον εργοθεραπευτή για ασκήσεις στο στόμα, ώστε να δεχθούν πιο εύκολα τα εργαλεία του οδοντιάτρου ή και ακόμα με τον λογοθεραπευτή για να επιτευχθεί, ανάλογα με την τεχνική που διδάσκεται στο παιδί, πιο εύκολα η επικοινωνία.

Μπορεί να χρειαστεί να έρθετε πολλές φορές στο ιατρείο, για μικρής διάρκειας συνεδρίες μέχρι το παιδί να μπορέσει να προσαρμοστεί και να συνεργαστεί! Με υπομονή και κατάλληλες τεχνικές θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τη θεραπεία!

3. Παιδιά με ιατρικά προβλήματα

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον παιδοδοντίατρο στην περίπτωση που το παιδί μας έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα;

Ισχύει το ίδιο για όλα τα παιδιά!

  • Πρώτη επίσκεψη περίπου 6 μηνών: με την ανατολή του πρώτου δοντιού για να ενημερωθούν οι γονείς για σωστή διατροφή και διατήρηση στοματικής υγιεινής
  • Δεύτερη επίσκεψη περίπου 2,5-3 ετών: με την ολοκλήρωση της νεογιλής οδοντοφυΐας
  • Τρίτη επίσκεψη περίπου 3,5-4 ετών: το παιδί εντάσσεται σε πρόγραμμα φθορίωσης ανάλογα με τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας

Στα παιδιά με καρδιολογικά προβλήματα είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε λοιμώξεις και μικρόβια στο στόμα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ενδοκαρδίτιδα.

Επίσης, στα παιδιά με σύνδρομα (Apert, Crouzon, Williams, Down, Turner κα) είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζεται ο παιδοδοντίατρος με τους γιατρούς του παιδιού (παιδοκαρδιολόγος, γναθοχειρουργός, ορθοδοντικός, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής) προς όφελος των παιδιών, κυρίως όταν συνυπάρχουν καρδιολογικά προβλήματα ή κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες.

Δυστυχώς δεν υπάρχει φροντίδα, κυρίως των ασθενών με σχιστία στην Ελλάδα, από όλες τις ειδικότητες συγκεντρωμένες σε ένα κέντρο, όπως στα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, για το λόγο αυτό η συνεργασία των ιδιωτών ιατρών κρίνεται αναγκαία.

Κλείστε Ραντεβού Online!

My Tooth Land | Παιδοδοντιατρική κλινική | Τσιάντου Δήμητρα & συνεργάτες | Αγ. Αθανασίου 2 με Μ. Αλεξάνδρου 69, Εύοσμος Θεσσαλονίκης | Τηλ.: 2314012192, Κιν: 6971553972, Email: info@mytoothland.gr | © Copyright 2013 mytoothland.gr. All Rights Reserved. | Website by gts Workshop.